poniedziałek, 23 maja 2016

zupa fasolowa


Zupy chyba generalnie nie są zbyt proste do sfotografowania, ale próbuje i się nie poddaję :) Dochodzę do wniosku, że najważniejsze jest to, żeby te przepisy spisywać w jednym miejscu, bo potem seryjnie mi się przydają. 
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 por 
  • 3 średnie ziemniaki
  • szklanka suchej drobnej fasolki 
  • 150 g (mała kostka) wędzonego tofu
  • majeranek suszony (otarty)
  • wędzona papryka w proszku
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie (3-4), 
  • sól i pieprz
Namoczyć fasolę na noc. Rano odlać wodę i ugotować w świeżej. Posolić pod koniec gotowania.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oleju. Zetrzeć (lub drobno pokroić) marchew, pietruszkę i pora, dorzucić do cebuli i chwilkę obsmażyć. Gdy warzywa lekko zmiękną można zalać wodą. Zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, a na koniec szczyptę wędzonej papryki. Dodać ugotowaną fasolę i tofu, które wcześniej trzeba pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oddzielnej patelni na złoto-chrupko.


2 komentarze:

VEGANation pisze...

Pysznie ;D

Kwiatek12 pisze...

Super przepis. Jadłam taką zuę w wege bistro i bardzo mi smakowała

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...