niedziela, 10 czerwca 2012

tarta z truskawkami i rabarbarem


Wykorzystuję sezon na truskawki i rabarbar. Ciasto na tartę według przepisu na ciasto na tartę, tylko tym razem na słodko. Krem cytrynowy jako dolna warstwa daje ciekawą nutkę, a słodki krem 'śmietanowy' dodany na koniec na górę równoważy rabarbar.

ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ciut soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 -1/4 szklanki oleju
  • woda
Zagnieść dość szybko, nie wyrabiać za długo, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny.



W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200C, myjemy, obieramy i kroimy na kawałki rabarbar i dusimy pod przykrywką z niewielką ilością wody (na dnie) i 2 łyżkami cukru. Albo mniej, jeśli ktoś lubi mniej. Dusimy, aż zrobi się miękki. Robimy też coś a'la krem z kaszki kukurydzianej:


  • 1/4 szklanki kaszki kukurydzianej ugotować w
  • 1/2 szklanki wody


Miksujemy z olejkiem cytrynowym, łyżką cukru i wodą/mlekiem na gęstą masę.



Formę do tarty trzeba posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wylepiamy formę ciastem i pieczemy w piekarniku przez 20 min. Po wyjęciu na podpieczoy spód połozyłam najpierw krem cytrynowy z kaszki kukurydzianej, potem uduszony rabarbar, a na to truskawki.


Wieczorem wyprodukowałam jeszcze coś a'la biały krem śmietanowy ( na zdjęciu powyżej i poniżej). Zmiksowałam:
  • 1/8 kostki tofu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka roslinnego
  • łyżka cukru
  • powolutku dodając olej, jak przy robieniu majonezu
Nadaje się również do samych truskawek - jak słodka 'śmietanka' ;)

Podpytałam znajomego kucharza z wege knajpy - nierozlatujący się krem (czyli gęstszy od mojego) robi z mleka rozlinnego, budyniu i mąki. Pomocny jest również śmietan-fix Dr. Oetkera.




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...