poniedziałek, 29 kwietnia 2013

pesto z rukoli


Nazywam pesto prawie każdy zielony sos do makaronu, choć wiem, że "prawdziwe pesto" robi się z bazylii i orzeszków pinii. Co tam! Robimy z tego, co jest. Pyszne i pieknie zielone.

Tym razem garść namoczonych przez noc migdałów zmiksowałam z dużą garścią świeżej rukoli, ząbkiem czosnku + czarny pieprz, sos sojowy i kilka kropel octu balsamico. Niesamowity smak - jedna poetka wprost nie mogła się oderwać :)

  • rukola
  • 1/2 szklanki migdałów namoczonych na noc
  • ząbek czosnku
  • chlust oliwy z oliwek extra vergine (lepiej się miksuje)
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli octu balsamico
  • kilka kropli sosu sojowego
  • (można dodać mały kawałeczek naturalnego tofu - jeszcze łatwiej się zmiksuje i będzie gładsze)

Zamiast rukoli można użyć pietruszki, albo liści rzodkiewki. Zamiast migdałów - słonecznika. Smacznego!



A tak teraz wygląda Vincent. Rośnie. Niedługo będzie wielkim pomarańczowym tygrysem.



poniedziałek, 15 kwietnia 2013

tydzień weganizmu

A tymczasem do 20 kwietnia trwa Tydzień Weganizmu. Całym sercem wspieram takie inicjatywy! Program tutaj klik
Bieżące informacje na fejsbogu tutaj. Dołącz koniecznie!



niedziela, 14 kwietnia 2013

pasta z groszku



Dawno się nie pisało, bo było się mocno zajętą. Podróże, przygody, muzyka. Dziś nadrabiam zaległości w spisywaniu fajnych smaków - znów bardzo prosty i zaskakująco pyszny przepis. Znam parę osób uzależnionych od tego smaku. I znam inne osoby, które nazywają tę pastę "awokado dla ubogich". 


  • puszka zielonego groszku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • curry (opcjonalnie)
Miksujemy wszystko razem plus trochę zalewy z puszki. Podajemy z chebem.
Jedyną trudność stanowi ilość zalewy - jeśli będzie jej za dużo, wyjdzie nam sos groszkowy. Córce wyszedł. A czarne kropki na zdjęciach to czarnuszka. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...