W pracy coraz więcej osób flirtuje z wegetarianizmem, a nawet weganizmem. Jestem pod wrażeniem. Ostatnio kolega przyniósł własnoręcznie upieczone, najprostsze na świecie, właściwie dwuskładnikowe ciasto na bazie kaszy jaglanej i jabłek. Co z tą kaszą? Ostatnio jest wszędzie. Moja mama też głównie nią się żywi, choć tylko w najprostszej postaci - gotowaną na wytrawnie z warzywami lub na słodko. Ja robię jeszcze burgery jaglane, budyń i sos. A dziś ciasto. Nie jest za słodkie więc doskonale się sprawdza jako śniadanie pierwsze albo drugie, albo jako przekąska w ciągu dnia.
- 300 g suchej kaszy jaglanej (wg przelicznika ok. 1 i 3/4 szklanki)
- 1.5 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- ewentualnie jakiś słód (cukier, syrop z agawy)
- olej i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Keksówkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy masę jabłkowo-kaszową do formy, przykrywamy papierem do pieczenia, bo wierzch ma tendencje do wysychania i wkładamy do piekarnika na 90 min.
Sudzimy powoli i kroimy dopiero po wystudzeniu. Ciasto jest dość kruche i zachęca do eksperymentów. A co jeśli dodam oleju kokosowego? A może masła z orzeszków ziemnych? Albo wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki albo suszoną żurawinę albo śliwki. A może w wersji wytrawnej? Będę relacjownować.
Na zdjęciach propozycje podania: z galaretką owocową, dżemem, powidłami lub masłem orzechowym.
Mimbel dziś ładnie pozował na czerwonej poszewce, a potem badał rekwizyt. Mimbel ma ogromną słabość do wody - lubi brodzić, bada podlewanie kwiatków i wsiąkliwość gleby, z wody pracowicie wychlapanej łapką z miski robi na podłodze w kuchni ślizgawkę. Badanie rekwizytu jak zwykle skończyło się wylaniem wody i zostawieniem śladów mokrych łapek na niezwykle dużej przestrzeni.
6 komentarzy:
Extra ciacho! :)
Ciekawi mnie smak tego ciasta, ale wygląda pysznie :)
troche przypomina ryż zapiekany z jabłkami. moim zdaniem należy mu się jakiś akcent wspomagający. zapraszam do eksperymentów :)
oj , ja chyba też wypróbuję to ciacho :)
sucha kasza, czyli nie ugotowana?
chyba nie, bo potrzebowalaby sporo wilgoci, zeby sie ugotowac?
ależ tak - sucha. jabłka muszą być soczyste, a jeśli nie są, można dodać soku lub wody.
Prześlij komentarz