sobota, 26 grudnia 2020

tofurnik z brzoskwiniami i polewą czekoladową





spód:

  • pokruszone wegańskie ciasteczka 
  • pół szklanki namoczonych we wrzątku rodzynek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Zblenduj lub zmiksuj na lepką masę i wylep nią dno blaszki 20x20

masa:

  • 2 kostki tofu á 250 g
  • szklanka mleka roślinnego (lub zalewy spod brzoskwiń)
  • 200 ml oleju (a najlepiej tłustej części mleka kokosowegoz puszki)
  • 100 ml cukru (sprawdzić smak)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 
  • sok z 1-2 cytryn + sparzona starta skórka 
Zmiksuj, a potem dodaj kilka pokrojonych brzoskwiń z puszki. Wymieszaj.

Piec 45 min/ 150 C w piekarniku z dodatkowym naczynkiem z wodą. Sprawdzić czy jest okay. Jeśli nie - jeszcze 15 min w 180 C. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach.

polewa:

Zagrzej 1/4 szklanki mleka owsianego i dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady. Temperatura nie powinna przekraczać 60C, inaczej czekolada się rozwarstwi. Wylej na wystudzone ciasto. 



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...