wtorek, 16 lipca 2013

sernik z nerkowców na zimno z truskawkami



Coś na słodko bez pieczenia na pożegnanie sezonu truskawkowego. Sernik z nerkowców na zimno mogę chyba uznać za swój wyczyn. Prawie witariański, oprócz gotowanej galaretki, ale może kiedyś spróbuję zrobić z jakąś inną wierzchnią warstwą. Tutaj nic nie było "na winie" - wszystko zaplanowane, a produkty kupione z listą zakupową w ręku. Nerkowce, migdały i daktyle polecam nabywać na wagę na bazarze.

Konieczny jest dobry blender, taki który zmiksuje orzechy. Mój nie jest idealny, ale dałam radę. Postarałam się bardzo prosto opisać proces twórczy. Nie jest to takie trudne jak wygląda, a efekt piorunujący.
Do dzieła!


Na blaszkę o średnicy 18 cm:
dolna warstwa:

  • 1 szklanka migdałów namoczonych przez ok. 1h (można dłużej)
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki dobrego kakao
  • 2 szczypty cynamonu (wedle uznania)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • /można dodać wiórki kokosowe/


środek:

  • 2 szlanki orzechów nerkowca (cashew)
  • 1/2 kostki miękkiego tofu 
  • /1/2 szklanki wiórków kokosowych/
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (lub innego)
  • kilka daktyli (bez pestek) albo innej słodyczy (np. cukier wanilinowy 1 torebka)
  • kilka truskawek dla koloru
  • szczypta soli
wierzch: 
  • galaretka truskawkowa Delecty (bez żelatyny)wg. przepisu na opakowaniu + kilka truskawek



wykonanie:

Zmiksować składniki na dolną warstwę. Ma powstać kleista masa, którą wylepiamy natłuszczony spód formy.
Zmiksować nerkowce. Dodać tofu i resztę składnków i znów zmiksować. Do połowy masy dodałam 1/2 szklanki wiórków kokosowych, ale nie są koniecznie niezbędne. 
Wyłożyć masę na dolną warstwę do formy, jeśli chcesz się pobawić i masz jeszcze truskawki, to najpierw poprzekrawaj je na pół i ułóż dookoła na pierwszej warstwie, a potem nakładaj masę (drugą warstwę).
Teraz na wierzchu fantazyjnie ułóż truskawki :)
Lekko wystudzona galaretka Delecty na samą górę. Gdy się zsiądzie, schować co najmniej 2 godziny do lodówki dla lepszego efektu chłodzącego.


***
Wersja mega czekoladowa: do części środkowej zamiast truskawek dodajemy dobrej jakości kakao. Na wierzch gorzka czekolada. Voilà!





8 komentarzy:

Piernikowa Chata pisze...

Hm... ciekawe połączenie, nie wpadłabym na takie. Gratuluję wyobraźni.

Zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2013/07/konkurs-letni-deser-z-teekanne-do.html

emka pisze...

A co tam jest w "dolnej warstwie" na pozycji pierwszej w składniach? :)

talita panix pisze...

ooo rajciu! juz poprawiam :)

Justyna Bąk pisze...

wygląda świetnie:)

talita panix pisze...

ręczę, że smakuje równie świetnie. testowałam na kilku osobach ;)

Maria Patykiewicz pisze...

Wyglada suuuper! mam pytanko, jak można zmiksować migdały/nerkowce? w sensie - jakiego sprzętu uzywacie? bo planuję zakup czegoś co umożliwiłoby mi wegańskie wypieki!

Czarnowłosa pisze...

Mniam, wspaniały.

Agn Ieszka pisze...

Wygląda pysznie! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...