niedziela, 18 sierpnia 2013

kuskus z cukinią, orzeszkami i miętą


Wobec nadmiaru cukinii i na prośbę potomstwa o kuskus, wykonałam dziś obiadowo kuskus z cukinią :) Znalazłam też zakupione kiedyś metalowe pierścienie, które dają doskonały efekt wizualny. A mięta rosnąca na parapecie już puściła nowe listki i znów nadaje się do obskubywania.


  • ok. 1/4 szklanki suchego kuskusu
  • 1 cukinia
  • (1 czerwona cebula)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek mięty
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • skórka ze sparzonej cytrtny/limonki
  • niesolone orzeszki ziemne lub łuskany słonecznik (garść)


Kuskus przyrządzamy wg przepisu tzn. zalewamy w misceczce gorącą wodą tak, żeby woda była ok. 1 cm ponad poziomem kaszy. Zostawiamy na kilka minut, a w międzyczasie zajmujemy się cukinią.
Cukinię pokroiłam wzdłuż w grube plastry, a potem potraktowałam zwykłą obieraczką do jarzyn, zcinając z plastrów długie, cienkie paski a la tagliatelle. Udusiłam do miękkości na patelni dodając zgnieciony czosnek, sól i pieprz.

Na drugiej patelni prażymy orzeszki zimne lub łuskany słonecznik.

Kuskus mieszamy z 2 łyżkami oliwy extra vergine, łyżką octu balsamico i odrobiną startej skórki z cytryny. Układamy obok uduszoną cukinię, posypujemy orzeszkami lub słonecznikiem i dodajemy listki mięty.


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda pysznie!

Klamoty pisze...

Muszę to mieć :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...