wtorek, 11 marca 2014

burgery jaglane najlepsze


Wypróbowane kilka razy - burgery, które wzbudzają entuzjazm roślino- i wszystkożerców. Czy to kwestia dobrze ugotowanej kaszy, czy słonecznika? Nie wiem, ale przy okazji robienia soku z marchwi i buraka w ten sposób zużywam pozostałe wytłoki. Można też zetrzeć warzywa na tarce. Ale najważniejsza jest kasza jaglana: po kilku próbach okazało się, że trzeba ją gotować nieco inaczej niż inne kasze (i ryż), gdzie proporcje zwykle wyglądają 1 miarka kaszy : 2 miarki wody. Z jaglanką jest inaczej - 1 miarka kaszy : 3 miarki wody. Mówią też, żeby kaszę przed gotowaniem wypłukać, ale ja nie praktykuję. Z podanych ilości wychodzi około 20 kotlecików.

  • szklanka kaszy jaglanej ugotowana w 3 szklankach wody
  • wytłoki z 1 buraka i 4 marchewek lub starte na tarce
  • uprażony na suchej patelni sezam (1 garść) i slonecznik (2 garści)
  • kurkuma
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 cebula
  • tamari albo teriyaki (niekoniecznie)
  • jasny sos sojowy
  • pieprz/ sól
Dokładnie wymieszać składniki - kluczowa tutaj jest mąka z ciecierzycy, która zlepia całość tak, że nie rozpada się podczas smażenia. Można ą jnabyć w sklepach z żywnością tzw. 'zdrową' lub egzotyczną. Można też samemu mielić suche ziarna w dobrym młynku do kawy.



Formujemy burgerki - kotleciki i obtaczamy w bułce tartej z przyprawami.


Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu aż ładnie zbrązowieją. Można też wyłożyć płaską blaszkę papierem do pieczenia i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200C po 12-15 minut z każdej strony. Jednak jeśli mogę porównać, to smażone o wiele lepsze niż pieczone. A najlepsze jak po usmażeniu poleżą przez noc w lodówce. Dobre na ciepło i na zimno, do bułki z warzywami i do obiadu z ziemniakami czy kaszą.


5 komentarzy:

oladios pisze...

Ciekawe , wyprobuje

Unknown pisze...

ciekawy pomysł, nie jadłam takich:)

clatite pisze...

Ale kolorowe. Musimy zrobić

Gutek Staw pisze...

Pyszne robiłam już i polecam :)

talita panix pisze...

ja tez znowu zrobilam :) pyszne! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...