Czy ciasto się udało, można poznać po tym jak szybko znika. To znikło dość bardzo szybko. Faktycznie, może dlatego, że było nas trochę więcej przez kilka ostatnich dni, ale jednak... Dobrze, że zdążyłam zdjęcia zrobić. I to za pierwszym podejściem!
Jedwabiste, aksamitne tofu robi robotę. Okazało się dostępne w dosyć przyzwoitej cenie pod najlepszą w kosmosie Haliną Mirowską. Do tego rewelacja zeszłego tygodnia czyli czekoladowy krem z awokado. Spód w miarę tradycyjny. Właściwie przepis bardzo podobny do ostatniego tofurnika, który również szczerze polecam. W niedalekiej przyszłości zamierzam wykonać podobne ale raw czyli surowe. Mam pomysł - nie będzie trudne :)
spód:
- 1 szklanka mąki (może być mieszana; u mnie głównie krupczatka i pełnoziarnista)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3 łyzki cukru
- 1/6 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 1/4 szklanki oleju
- woda lub mleko roślinne - ok 7-10 łyżek
- (tutaj możnaby jeszcze dodać zmielonej kawy - dam znać jak przetestuję)
Wymieszałam suche składniki, potem dodałam mokre i połączyłam sprytnie w kilku ruchach :) - dodając tyle wody/mleka, żeby ciasto było wciąż lekko kruche, czyli ostrożnie. Natartą olejem i obsypaną bułką tartą blaszkę o średnicy 18 cm, wylepiłam ciastem, ponakłuwałam widelcem w kilku miejscach i podpiekłam w 200 C przez 12 minut.
część zasadnicza:
- 1 kostka jedwabistego tofu (ale myślę, że z innym miękkim też się uda) - zwykle kostka to 300 gram
- 1 mocne espresso lub ok. 100ml dobrej kawy z kawiarki
- 1/3 szklanki cukru albo mniej
- 3 łyżeczki kakao (lub więcej - wedle uznania; kakao jest dobre :)
- 1 op. budyniu waniliowego (85g bez cukru)
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksowałam wszystko razem, dodając tyle kakao, ile mi się podobało, czyli około 3 łyżeczek. Chodziło mi o kolor, a poza tym gdzieś się wcześniej naczytałam, że kakao ma dużo magnezu i różnych innych mikro i makro... Muszę znaleźć źródło. Wyglądało wiarygodnie :)
Wylałam to wszystko na podpieczony spód i wstawiłam do piekarnika na 50 min. Piekarnik wciąż ustawiony na 200C.
Na wierzch, po upieczeniu, a nawet wystudzeniu - czeko mus z awokado klik
Pytacie, co u Mimbla i Wincenta. Proszę bardzo - chłopaki zażywały przedpołudniowej drzemki, kiedy zaskoczyłam ich niespodziewanym powrotem do domu. Wchodze, a tu słońce, plaża...
8 komentarzy:
Kostka tofu czyli ile? :) bo nie wiem ile gram ma jedwabiste tofu standardowo.
racja racja! lece sprawdzic i zaraz poprawie posta!
a koty też wegan :)?
czy budyn jest obowiazkowy? co mozna zamiast tego dodac?
kochana margaret.com.pl! :) budyn nie jest obowiazkowy. po ostatnim deserze na bazie tofu mysle, ze nawet nie trzeba tego piec! (jeszcze nie zdazylam opisac). probuj, eksperymentuj i dawaj znaki co ci z tego wyszlo. xxxxxx
dzieki Talita!
sprobuje tym razem bez! za pierwszym razem zrobilam wedlug przepisu i bylo pyszne! chodzi o to ze budyn nie gosci u mnie na polkach kuchennych wiec myslalam czy by ewentualnie sporzadzic to pyszne ciacho bez, dam znac!!
pozdrawiam (rowniez kotki!)
Pomysł z kawą kapitalny, aż go przeczytałem kilka razy czy nie "literówka" ;) W praktyce rewelacja, również po modyfikacji bo bez budyniu. Przepis wykorzystałem z użyciem fantazji śliwkowej zamiast cukru. To takie waniliowe powidła z kakao i cukrem stąd zmiana :)
Prześlij komentarz