środa, 30 kwietnia 2014

koktajl (smoothie) kokosowo - szpinakowy







Zielono bez kompleksów, pogoda piękna, miasto puste, wszyscy wyjechali na majówkę. Dobry moment, żeby pobawić się w zielone super drinki. Odtruć, domineralizować. Jako baza koktajlu tym razem występuje banan, szpinak jako zielona bomba witaminowo mineralna - nie ujmując nic bananowi, a do tego mleko kokosowe. Nabyłam cały litr w kartonie. Polecam sprawdzać skład, czy ab na pewno jest tam tylko mleko kokosowe i woda. 
  • 1 banan
  • 1/2 jabłka
  • garść świeżego szpinaku
  • mleko kokosowe
Zmiksować lub zblendować, dodając tyle mleka kokosowego, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Co oznacza, że jeśli twój koktajl ma być bardziej płynny, dolej więcej mleka. Doskonałe zwłaszcza na początek dnia. Inne propozycje koktajli można znaleźć tutaj. Zamiast kupnego mleka kokosowego można zrobić domowe mleko z orzechów:


Mleko kokosowe jest bogate w magnez i antyoksydanty, a przede wszystkim smkuje wprost bosko. Nie mylić z wodą kokosową, czyli tym przezroczystym, słodkim płynem z wnętrza orzecha kokosowego. Mleko można zrobić tak jak i inne mlekla orzechowe z miazgi miąższu orzecha kokosowego, a ponieważ w naszym klimacie kokosy nie są tak popularne, z niesiarkowanych wiórków kokosowych.  Proporcje jak przy każdym mleku orzechowym 1:4 (orzechy: woda).

mleko migdałowe

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...