sobota, 26 listopada 2011

ciasto drożdżowe (na pizzę)

  • 2 szklanki mąki przesiać do miski
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej)
  • na tym etapie można dodać czosnek i zioła

  • ok 20 g drożdży
  • ożywić w ciepłej wodzie (1/5 szklanki dla ścisłości) z łyżeczką cukru

  • wlać do zagłębienia w mące;
  • zmieszać z małą ilością mąki, zostawić w ciepłym na pół godziny (ale chyba niekoniecznie; można od razu wyrabiać)

  • szklanka wody (mniej wiecej)
  • 1/4 szklanki oleju


Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia przez godzinę. Ta ilosć składnkiów wystarcza na dwie blaszki, jeśli cienko rozwałkuje się ciasto.

Na wierzch, na wierzch... pomidory, cukinia, pieczarki, cebula, zioła. Albo ziemniaki gotowane, pokrojone z czosnkiem i rozmarynem, tak, jak na Elbie :)
Rozwałkować na placek takiej grubości jak lubimy, podsypując mąką, żeby się ciasto nie przylepiło. U mnie do podsypywania sprawdza się mąka krupczatka.
Piec dłużej niż 23 minuty w temperaturze nieco wyższej niż 200C. Może nawet z pół godziny. Może nawet w 220C. Jeśli robicie kilka plackówpod rząd, to te kolejne wychodzą już łatwiej. Wiadomo na jak długo zostawić je w piecu i jaką ustawić temperaturę

Zdjęcie jest, ale się nie nadaje.Wyszła tak świetna , że została prawie cała prawie natychmiast pożarta i próbowałam sfotografować resztki, ale już nie są takie apetyczne. Trzeba będzie powtórzyć.

***

Zdjęcie z kolejnej próby wg przepisu na ciasto. Na wierzchu dużo ziół, pomidory, cebula, czosnek, oliwki.



***


Jeszcze jedno zdjęcie z kolejnego podejścia do pizzy. Udaje się co raz lepiej. Za chwilę będę już piec takie dobre jak na Elbie :)

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...