- 2 szklanki mąki przesiać do miski
- 1 łyżeczka soli (lub więcej)
- na tym etapie można dodać czosnek i zioła
- ok 20 g drożdży
- ożywić w ciepłej wodzie (1/5 szklanki dla ścisłości) z łyżeczką cukru
- wlać do zagłębienia w mące;
- zmieszać z małą ilością mąki, zostawić w ciepłym na pół godziny (ale chyba niekoniecznie; można od razu wyrabiać)
- szklanka wody (mniej wiecej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia przez godzinę. Ta ilosć składnkiów wystarcza na dwie blaszki, jeśli cienko rozwałkuje się ciasto.
Na wierzch, na wierzch... pomidory, cukinia, pieczarki, cebula, zioła. Albo ziemniaki gotowane, pokrojone z czosnkiem i rozmarynem, tak, jak na Elbie :)
Wykleić blachę cienko ciastem.
Piec około 12-15 minut. Jeśli robicie kilka plackówpod rząd, to te kolejne wychodzą już łatwiej. Wiadomo na jak długo zostawić je w piecu i jaką ustawić temperaturę
***
Zdjęcie z kolejnej próby wg przepisu na ciasto. Na wierzchu dużo ziół, pomidory, cebula, czosnek, oliwki.
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz