wtorek, 10 stycznia 2012

humus/ hummus/ hummous

Hummous/ humus - pasta z ciecierzycy. Podstawa pysznego śniadania/ kolacji. Jadamy z chlebem albo jako dip. W zależności od tego, z jaką ilością wody zostanie zmiksowany jest bardziej stały, gęstszy lub rzadszy, delikatniejszy. Można go robić na wiele sposobów i dowolnie eksperymentować. W UK widziałyśmy humus pomidorowy, pieprzowy, paprykowy, ziołowy i czosnkowy. Tutaj z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju.
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka (lub ciut więcej) tahiny
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
Suche ziarna ciecierzycy kupujemy na wagę na bazarku albo w puszce - jest już wtedy gotowa do spożycia. Suchą zalewamy wodą w garnku i zostawiamy na noc. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, tylko posolonej - chociaż tutaj są różne szkoły, a jedna z nich poleca gotować w świeżej wodzie. Gotujemy około 40 minut, aż ziarna będą mięciutkie. Jeśli będziesz gotować krócej, to humus będzie się kruszuł, a ma być gładki i kremowy. Odcedzamy i wszystkie składniki miksujemy z bardzo zimną wodą. Po kilku podejściach doszłam do wprawy i wiem, ile musi byc wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. ty też dojdziesz, tylko próbuj. Generalnie - nie trzeba się bać. Najwyżej wyjdzie delikatniejszy.


W krajach arabskich podawany jest zwykle na talerzu z oliwą, przyozdobiony całymi ziarenkami ciecierzycy, orzeszkami, zieloną pietruszką. U mnie nie jest aż tak ślicznie, ale równie smacznie. Fajne zdjęcia i więcej info na wiki.

6 komentarzy:

Unknown pisze...

Pół kilo ciecierzycy zakupione, jak dorwę tahini jeszcze gdzieś, to w weekend pierwszy hummous ukręcę :)

Poooooozdroooo PaNikoooo! :)))
Matacz

talita panix pisze...

mati - tahina nie jest niezbednie niezbedna. jak nie mialam, to robilam bez i tez bylo ok. nie czekaj, tylko eksperymentuj! akurat humus to bardzo prosta i wdzieczna sprawa. 0,5 kg to sporo, chyba, ze masz duzo ludzi do wyzywienia. albo czec zmiksuj na humus a czesc udus z cukinia w jakims sosie. zycze wielu smakowych wrazen :)

Unknown pisze...

Tadam! Time has come! Cieciorka się moczy, rodzinka z rana myka z domu, więc jak tylko się ulotnią... :)

Lekcja uzupełniająca - http://www.youtube.com/watch?v=v1sidwv1vyI&NR=1&feature=endscreen - homemade Tahini

talita panix pisze...

good luck! daj znac jak poszlo! rodzina moze zostac - to na prawde robi sie bardzo szybko i nieszkodliwie dla rodziny ;)

Unknown pisze...

Kosmos!!! !!! !!!

Technologicznie sprawa skomplikowana, bo nie mam w domu sprzętu, który byłby to w stanie kompleksowo zrobić, więc najbierw mix w pojemniku z ręcznym mieszadłem-ciachaczem, potem poprawka zelektryfikowanym mikserem ręcznym, przy podejściu kolejnym spróbuję to zrobić już na elektryku ino.

Zdrowo nasiąka cierka wodą, myślałem, że mniej wyżłopie, cenne dośiadczenie.
Oczywiście porcja jak dla pułku wojska, po nasiąknięciu ważyło to z pół kilo najmarniej.

Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam! :)))

talita panix pisze...

tak - konieczny jest dobry mikser albo blender albo inny foodprocessor. doskonale, ze sie udało.
don't worry - wszystko zjedzą :) na chleb albo jako dip.ja na dwie osoby biore najwyzej pol szklanki suchej ciecierzycy.
co nastepne? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...