środa, 11 stycznia 2012

smażone plastry tofu



Bardzo sycące śniadanie. Dla weteranów to pewnie żadna nowość, ale ostatnio zwierzyli mi się znajomi początkujący wegetarianie, że delikatnie zaczynają eksperymentowac z tofu. No, to jak już zaczynają, to należałoby znaleźć tofu i zacząć je jeść.
  • kostka naturalnego tofu
  • sos sojowy light
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • tymianek suszony
  • olej do smażenia

Tofu kroimy na plastry 0,5 cm i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, polewając paroma kroplami sosu sojowego, posypując pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Mozna smażyć krótko z obu stron, dosłownie około 30 sek, żeby tylko 'chwyciło' smak - wtedy jest miękkie, a można pozwolić mu się trochę przysmażyć. Kładziemy na papierze, żeby trochę odciekło i zjadamy z chlebem, albo jako kotlety do obiadu, z kaszą, ryżem, albo jak nam przyjdzie do głowy. Na górze: śniadanie z chlebem. Na dole: obiad z ziemniakami i duszoną kapustą.



Poniżej: tofu z różnymi sypkimi przyprawami (curry, czosnek) i lubczykiem.




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Świetny ten blog. Jako jeszcze początkująca wege (10 mies)kompletnie nie umiałam się zabrać za tofu. Przepisy rewelacyjne i to nie tylko z tofu. Smalec wege i pastę na chleb też już wypróbowałam. Przepisy proste do wykonania i naprawdę smaczne. Dziękuję bardzo.....

talita panix pisze...

cieszę się, że mogę pomóc i zainspirować. sama też cały czas się uczę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...