- kostka naturalnego tofu
- sos sojowy light
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- tymianek suszony
- olej do smażenia
Tofu kroimy na plastry 0,5 cm i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, polewając paroma kroplami sosu sojowego, posypując pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Mozna smażyć krótko z obu stron, dosłownie około 30 sek, żeby tylko 'chwyciło' smak - wtedy jest miękkie, a można pozwolić mu się trochę przysmażyć. Kładziemy na papierze, żeby trochę odciekło i zjadamy z chlebem, albo jako kotlety do obiadu, z kaszą, ryżem, albo jak nam przyjdzie do głowy. Na górze: śniadanie z chlebem. Na dole: obiad z ziemniakami i duszoną kapustą.
Poniżej: tofu z różnymi sypkimi przyprawami (curry, czosnek) i lubczykiem.
2 komentarze:
Świetny ten blog. Jako jeszcze początkująca wege (10 mies)kompletnie nie umiałam się zabrać za tofu. Przepisy rewelacyjne i to nie tylko z tofu. Smalec wege i pastę na chleb też już wypróbowałam. Przepisy proste do wykonania i naprawdę smaczne. Dziękuję bardzo.....
cieszę się, że mogę pomóc i zainspirować. sama też cały czas się uczę :)
Prześlij komentarz