poniedziałek, 12 marca 2012

kotlety z zielonej soczewicy


  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 nieduże cebule
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy 
  • przyprawy
  • olej do smażenia
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Nie wiem jakie proporcje wody, więc kilka razy dolewałam, kiedy się wygotowała. Pod koniec zostało jej bardzo niewiele. 
Cebulę zeszklić na patelni. Soczewicę rozgnieść albo zmiksować. Dodać resztę składników i zmiksować wszystko razem w blenderze. Jak za suche - dodać oleju.

Z masy formować nieduże, okrągłe kotleciki. Można panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Są dość delikatne, więc uważać przy przewracaniu na drugą stronę. Podawać z jakimś fajnym sosem.





Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...