sobota, 10 listopada 2012

pieczone jabłka


Piekłam i renety i miękkie jabłka deserowe. Więc wybierz taki rodzaj jabłek jaki lubisz i zrób sobie, rodzinie i znajomym przyjemność. Jabłka trzeba wydrążyć, co staje się banalnie proste jesli ma się łyżeczkę do drążenia jabłek. Widoczna jest na zdjęciu poniżej. Okrągła z dziurką pośrodku. Drążenie jabłek taką łyżeczką to czysta przyjemność.


Do wydrążonych jabłek sypiemy po łyżeczce ciemnego cukru. Cukier się rozpuszcza. Oto jabłko z samym cukrem:



Można też wsypać maleńką łyżeczkę ciemnego cukru na dno, albo pół łyżeczki, wsypać łyżeczkę płatków owsianych, szczyptę cynamonu, włożyć orzechy włoskie albo migdała. Albo i orzechy i migdała i goździka.


Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.


Chłopaki nie lubią jabłek pod żadną postacią. Vincent za to lubi orzechy (niesolone, oczywiście), a Mimbel zielony groszek.


1 komentarz:

s pisze...

dzieci sliczne :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...