sobota, 12 stycznia 2013

zupa cebulowo-ziemniaczana



 Zimowa zupa z najprostszych składników. Robotę robią przyprawy: czarnuszka i curry. Mam też wizję, że dobrze zrobiłoby chluśnięcie ciut białego wina, ale nie miałam. 

  • 2-3 duże cebule
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • curry
  • czarnuszka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić w docelowym garnku na oleju. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, chwilkę obsmażyć. Dodać resztę, czyli pokrojoną marchewę, pietruchę, zmiażdżony czoch, curry i trochę czarnuszki, ziele angielskie i liść laurowy. Trochę pomieszać i poddusić. Zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, gotować, aż warzywa zmiękną.


I na zakończenie nocne zdjęcie chłopaków - pożyczony aparat fotograficzny, próba bez flesza, na zdjęciu są oba koty, tylko Vincent za szybko się ruszał, więc widać tylko zapatrzonego w coś Mimbka. Być może zapatrzonego w nieznany fotoaparat. Chociaż... nie - gdzieś wyżej paczy..




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...