Sos zasmażkowo-cebulowy, ukochany przez wielu, gdyż wszystko z nim podane smakuje wyśmienicie. Koło ratunkowe niejednego nijakiego obiadu. Potomstwo wcina nawet z samymi ziemniakami. Należy mu się oddzoelny wpis.
- cebula albo dwie
- olej do smażenia
- ząbek czosnku albo dwa
- łyżka mąki
- sos sojowy
- mielony czarny pieprz
- ocet balsamico
- chlust wody
Cebulę pokrojoną w krążki przysmaż na oleju z będzie szklista. Dodaj zgnieciony czosnek, po chwili łyżkę mąki, rozmieszaj. Dolej odrobinę wody, rozmieszaj. Dodaj sos sojowy, czarny pieprz i chlust octu balsamicznego. Dusić , mieszać, żeby smaki się przegryzły.
Z pieczarkami też dobry - tutaj wersja ze starszego posta, przy kiełbaskach.
4 komentarze:
O tak uwielbiam taki sos, choć kaloryczny to pyszny :)
No właśnie, na co dzień takich rzeczy unikam, jako że ograniczam oleje do minimum, zwłaszcza smażone. Ale raz na jakiś czas, czemu nie :) Smakuje na pewno pysznie :)
Witam serdecznie,
zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
też unikam w zasadzie, ale jest taki pyszny, prosty i szybko się go robi... na awaryjne sytuacje jak znalazł :)
Prześlij komentarz