poniedziałek, 17 czerwca 2013

sos cebulowo-zasmażkowy



Sos zasmażkowo-cebulowy, ukochany przez wielu, gdyż wszystko z nim podane smakuje wyśmienicie. Koło ratunkowe niejednego nijakiego obiadu. Potomstwo wcina nawet z samymi ziemniakami. Należy mu się oddzoelny wpis.


  • cebula albo dwie
  • olej do smażenia
  • ząbek czosnku albo dwa
  • łyżka mąki
  • sos sojowy
  • mielony czarny pieprz
  • ocet balsamico
  • chlust wody


Cebulę pokrojoną w krążki  przysmaż na oleju z będzie szklista. Dodaj zgnieciony czosnek, po chwili łyżkę mąki, rozmieszaj. Dolej odrobinę wody, rozmieszaj. Dodaj sos sojowy, czarny pieprz i chlust octu balsamicznego. Dusić , mieszać, żeby smaki się przegryzły.



Z pieczarkami też dobry - tutaj wersja ze starszego posta, przy kiełbaskach.


4 komentarze:

Klaudia pisze...

O tak uwielbiam taki sos, choć kaloryczny to pyszny :)

kikimora pisze...

No właśnie, na co dzień takich rzeczy unikam, jako że ograniczam oleje do minimum, zwłaszcza smażone. Ale raz na jakiś czas, czemu nie :) Smakuje na pewno pysznie :)

Magdalena - Znajdzprzepisy.pl pisze...

Witam serdecznie,
zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

talita panix pisze...

też unikam w zasadzie, ale jest taki pyszny, prosty i szybko się go robi... na awaryjne sytuacje jak znalazł :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...