wtorek, 28 stycznia 2014

zupa dhal (daal) z czerwonej soczewicy


Dhal to po prostu soczewica albo potrawka z soczewicy w Hindi. Soczewica krótko się gotuje - można jeść od razu, natomiast szczerze polecam ją następnego dnia. Wielu potrawom dobrze robi "następny dzień". Też tak macie? Mieszanka przypraw pod tytułem Sabji Masala i kurkuma w zestawieniu z czarnuszką daje niezwykłe wrażenia smakowe, a grzyby mun dostarczają radości egzotycznym chrupaniem :) Ostatnio to moja ulubiona zupa. Szczerze polecam na zimowe wieczory.

  • 2 średnie marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • por
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • olej
  • sabji masala - mix przypraw
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • sól/pieprz
  • gorczyca
  • grzyby mun - opcjonalnie

Warzywa drobno kroimy albo ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a pora kroimy w piórka. Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy ziarna gorczycy, a po chwili masalę i kurkumę. Mieszamy, żeby zrobiła się pasta - czujnie, żeby nie przypalić. Wrzucamy pokrojone warzywa (można zostawić kawałek zielonej części pora do dekoracji) i chwilkę dusimy.

Zalewamy wodą i kiedy się zagotuje dodajemy puszkę pomidorów w kawałkach, a po kolejnym zagotowaniu - soczewicę i czarnuszkę.
Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zrobi się miękka i zacznie się rozpadać. W międzyczasie dodajemy garstkę grzybów mun ( to takie brązowe, cienkie), a na ostatnie 2 minuty pokrojonego w piórka pora. Sól i pieprz też w międzyczasie oczywiście. Grzyby mun opcjonalnie - dodaję, jeśli akurat mam.

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

lubię taką zupę:)

kikimora pisze...

Oj, jadłabym! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...