Boski chłodnik i do tego zupełnie na surowo. Robi się go szybko, jest przepyszny i pozwala przetrwać upały. Pochodzenie hiszpańskie. Potrzebne będą dojrzałe, pachnące pomidory - one nadadzą smaku.
Proporcje jak zwykle dość umowne.
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 2 zielone ogórki "sałakowe"
- 1 nieduża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli czosnkowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu balsamico
- dobra oliwa z oliwek (extra vergine)
Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Ogórki i cukinię obrać. Zmiksować na gładko pomidory, cukinię i jednego ogórka - jeśli mikser lub blender nie ogarnia, trzeba najpierw pokroić na kawałki. Drugiego ogórka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wmieszać wszystko razem, dodać przyprawy, ocet balsamico i oliwę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Można podawać tak jak widać na zdjęciach, czyli ogórek i oliwa oddzielnie, na wierzch. Do tego pita lub razowy chleb.
3 komentarze:
W przepisie jest świeży ogórek + pomodor? Takie połączenie ma zerowe wartości odżywcze. Jedynie kiszony ogórek nie "zabija" się z pomidorem
źródło?
na 'weganizm spróbujesz' ktos napisał, ze ogórki tylko zabieraja troche witaminy c pomidorom. czy to o to chodzi?
Prześlij komentarz