wtorek, 29 lipca 2014

gazpacho pomidorowe


Boski chłodnik i do tego zupełnie na surowo. Robi się go szybko, jest przepyszny i pozwala przetrwać upały. Pochodzenie hiszpańskie. Potrzebne będą dojrzałe, pachnące pomidory - one nadadzą smaku. 
Proporcje jak zwykle dość umowne.
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 zielone ogórki "sałakowe"
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli czosnkowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamico
  • dobra oliwa z oliwek (extra vergine)


Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Ogórki i cukinię obrać. Zmiksować na gładko pomidory, cukinię i jednego ogórka - jeśli mikser lub blender nie ogarnia, trzeba najpierw pokroić na kawałki. Drugiego ogórka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wmieszać wszystko razem, dodać przyprawy, ocet balsamico i oliwę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


Można podawać tak jak widać na zdjęciach, czyli ogórek i oliwa oddzielnie, na wierzch. Do tego pita lub razowy chleb. 


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

W przepisie jest świeży ogórek + pomodor? Takie połączenie ma zerowe wartości odżywcze. Jedynie kiszony ogórek nie "zabija" się z pomidorem

talita panix pisze...

źródło?

talita panix pisze...

na 'weganizm spróbujesz' ktos napisał, ze ogórki tylko zabieraja troche witaminy c pomidorom. czy to o to chodzi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...