niedziela, 28 czerwca 2015

kasza jaglana ze szpinakiem


Pomysł na prosty i smaczny obiad. Dwa główne, dość popularne składniki, w zestawieniu dają coś zaskakująco przepysznego, czym mogę się żywić tydzień bez przerwy. Albo tylko mi się wydaje, że zaskakująco, a cała ludność już dawno się tym zajada. Kasza  jaglana ze szpinakiem.

Kaszę trzeba przepłukać na sitku, żeby straciła goryczkę, a następnie ugotować w trzykrotnej ilości wody tzn. jeśli suchej kaszy objętościowo jest filiżanka, to wody powinny być trzy filiżanki. Posolić i gotować przez 20 min., chociaż tak naprawdę można wyłączyć już po 17 i poczekać aż sama dojdzie pod przykryciem.

Szpinak świeży lub mrożony udusić na oliwie. Najpierw można zeszklić cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Sół pieprz. Na koniec lekko zaprawić mlekiem roślinnym.


1 komentarz:

WomanOnline pisze...

uwielbiam i szpinak i kaszę jaglaną <3 myśle że wkrótce skorzystam z Twojego przepisu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...