proste i sprawdzone oraz improwizowane i niesprawdzone nieortodoksyjne dania wegańskie przeważnie z łatwo dostępnych produktów. przede wszystkim dla mnie, żeby nie szukać wciąż tych samych przepisów, ale również żeby podzielić się pomysłami i zainspirować wegańską kuchnią. zapis amatorskiego kucharzenia + asystujące koty:)
niedziela, 28 czerwca 2015
kasza jaglana ze szpinakiem
Pomysł na prosty i smaczny obiad. Dwa główne, dość popularne składniki, w zestawieniu dają coś zaskakująco przepysznego, czym mogę się żywić tydzień bez przerwy. Albo tylko mi się wydaje, że zaskakująco, a cała ludność już dawno się tym zajada. Kasza jaglana ze szpinakiem.
Kaszę trzeba przepłukać na sitku, żeby straciła goryczkę, a następnie ugotować w trzykrotnej ilości wody tzn. jeśli suchej kaszy objętościowo jest filiżanka, to wody powinny być trzy filiżanki. Posolić i gotować przez 20 min., chociaż tak naprawdę można wyłączyć już po 17 i poczekać aż sama dojdzie pod przykryciem.
Szpinak świeży lub mrożony udusić na oliwie. Najpierw można zeszklić cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Sół pieprz. Na koniec lekko zaprawić mlekiem roślinnym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
uwielbiam i szpinak i kaszę jaglaną <3 myśle że wkrótce skorzystam z Twojego przepisu :)
Prześlij komentarz