Generalnie ciasto na tartę powinno być bardzo proste: mąka, sól, olej, woda, opcjonalnie proszek do pieczenia. Oto moje pierwsze próby pieczenia tarty spisane ku pamięci:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- zioła
- Wymieszać łyżką w misce.
- 1/3 - 1/4 szklanki oleju
- woda - tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję
Wymieszać, dolewając tyle wody ile potrzeba. Ciasto wyszło szarawe i grudowate przez te suche zioła chyba. Miałam trochę wątpliwości, ale efekt był bardzo OK :) Wyrobić ciasto dość szybko i schować na godzinę do lodówki.
Wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15-20 min w piekarniku. Można (niektórzy mówią, że trzeba) przykryć ciasto folią srebrną lub papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Jeszcze nie wiem po co..
Na wierzch wrzuciłam 4 pokrojone i uduszone na złoto cebule i pomidory w kawałkach z puszki + zioła + czosnek. Dla wegan: pokrojone w plasterki tofu marynowane; dla nie-wegan: feta w kawałkach. Na 200C na około pół godziny do piekarnika. Zdjęcia nie ma, bo wszystko bardzo szybko zostało zjedzone ;)
Na górze dodane po czasie zdjęcie tarty brokułowej. Na wierzchu zblanszowane brokuły i sos z tofu z przyprawami.
***
Generalnie składniki na tartę:
- mąka (1 część)
- tłuszcz/olej (1/2 części)
- sól
- woda
- proszek do pieczenia
- woda: maka z ciecierzycy 5:2
- płatki drożdżowe
- czarna sól
- inne przyprawy
3 komentarze:
Hej ! :)
Czy ciasto na ta tarte jest bardzo twarde czy to takie zwykle kurche ciasto ?:P
bo chce zrobic tatrte wlasnie z nadzieniem warzywnym i sosem pomidorowym ale raz juz robilam tarte i ciasto wyszlo twarde jak kamien dlatego pytam :P
bede wdzieczna za odpowiedz bardzo :)
Pozdrawiam Baśka
spoko, jest bardzo kruche. trzeba je w miedzyczasie schlodzic, chociaz tez nie jestem pewna, czy na tym polega tajemnica kruchosci. sama sie wszystkiego ucze..
Super :D Dzięki wielki :)
Prześlij komentarz