Maj! Sezon na rabarbar! Yeah! Jeden ze smaków dzieciństwa - łodygi, a właściwie ogonki liści świeżo zerwanego rabarbaru jadło się na surowo, tylko maczając w cukrze.
Skoro już się tak ładnie rozpędziłam z robieniem czegokolwiek na słodko, postanowiłam upiec kruche ciasto z rabarbarem. Ma łamany kwaśno-słodki smak. najprostszy przepis, tylko nieco więcej cukru, niż zwykle, bo rabarbar jest naprawdę... kwaśny.
ciasto:
- 2,5 szklanki krupczatki
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki ciemnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda
Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie jeszcze mało lepkie, odrywamy 1/4-1/5 całości na kruszonkę. Będzie się lepiej kruszyć. Do reszty, czyli spodu, można dodać ciut więcej wody. Schować na trochę do lodówki. Teraz można obrać rabarbar, pokroić w kawałki i udusić w garnku z odrobiną wody i przynajmnie 2 łyżkami ciemnego cukru i cynamonem. Należy sprawdzić organoleptycznie, czy smak nam odpowiada. Duszenie trwa ok.5-7 min, nie za długo, bo wyjdzie paćka.
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Następnie blaszkę 25x30cm wysmarowałam olejem i posypałam bułką tartą. Wylepiłam ciastem i podpiekłam przez 5-7 min w piekarniku przykryte papierem do pieczenia i obciążone kilkoma ziarnami fasoli. Potem połozyłam na podpieczony spód rabarbar, pokruszyłam ciasto na kruszonkę, na wierzch jeszcze łyżka cukru i cynamon. Do piekarnika na 180C/50 min.
Wersja z jabłkami i śliwkami:
To jest znany szanownym czytelnikom kot Mimbel tuż przed wykonaniem spektakularnego skoku na moje plecy. Proszę zwrócić uwagę na skupienie na twarzy, wyraz oczu i łapki razem na krawędzi stołu.
3 komentarze:
mimbek!
na pierwszym zdjeciu tez widac mimbka w tle. to znaczy nogi mimbka :)
Twój kot jest prześliczny...A ciasto - poezja. Uwielbiam kruche ciacha, a z dodatkiem rabarbaru to już siódme niebo :)
Prześlij komentarz