poniedziałek, 7 maja 2012

majonez z ziemniaków


  • dwa małe ugotowane ziemniaki
  • sól + pieprz
  • curry
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
Zaskakująco prosty patent na majonez. Trzeba zmiksować wszystko razem - ważne, żeby ziemniaki były ciepłe! A nawet gorące. Można używać jako sosu na zimno, jak majonezu, lub na ciepło.
Zdjęć nie ma, bo mój ulubiony fotoaparat w ulubionym oldskulowym aparacie telefonicznym się poddał grawitacji i nie działa...

Więc chyba na razie zwolnię tempo. Powrzucam trochę zaległych przepisów, które istnieją w wersji roboczej, jeśli mają zdjęcia. 

Znalazłam za to robione w kwietniowym słońcu zdjęcie Maurycego. Proszsz...



6 komentarzy:

Marta pisze...

Mam w domu amatorów majonezu a z ziemniaków jeszcze nie robiłam :)

talita panix pisze...

jest super prosty i smaczny. i daje duze pole do improwizacji - przyprawy takie, jak lubicie. powodzenia! :)

Aluta pisze...

O kurcze ale pomysł!! Mam w lodówce właśnie rozgniecione na purre 3 ziemniaki :) Zaraz je zaleję gorącą wodą i wrzucam do blendera. Jestem strasznie ciekawa co wyjdzie.
P.S. Pozwoliłam sobie dodać Twojego bloga do obserwowanych. Pozdrawiam serdecznie :)

talita panix pisze...

aluta - daj znac jak wyszlo! bo wydaje mi sie, ze ziemniaki jednak swiezo gotowane i gorace.

Aluta pisze...

Zrobiłam. Wyszedł dziwny w smaku, baaardzo glutowaty (wiadomo- przez skrobię) i ziemniaczany w smaku. Jednocześnie dosyć mdły. Muszę popracować nad doprawianiem go bo użyłam tylko soli, pieprzu, musztardy i czosnku bo chciałam, żeby był najbardziej zbliżony do czystego niewegańskiego majonezu.

talita panix pisze...

dzielna. mi na szczescie udalo sie juz za pierwszym razem. moze ziemniaka mniej, ale za to na pewno gorący. i przyprawy takie jak lubisz. i tyle wody/oleju, żeby nie był glutowaty. powodzenia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...