niedziela, 13 stycznia 2013

kotlety szpinakowe




  • opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • cebula
  • czosnek
  • płatki owsiane
  • mąka z ciecierzycy
  • bułka tarta
  • przyprawy 


Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. Rozmrozić szpinak i dodać do cebuli, doprawić. Dosypać pół szklanki płatków owsianych i poczekać aż napęcznieją. Mąkę z ciecierzycy robię w domu, mieląc garstkę suchych ziaren w młynku do kawy. Można dosypać bułki tartej, a można zostawić do obtoczenia. Koniecznie dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, sól, sos sojowy - sprawdzać organoleptycznie, czy masa jest smaczna. Wymieszać wszsytko razem, jeśli konsystencja jest za mało lepka, można dodać zwykłej mąki pszennej, ale nie za dużo, bo popsuje smak!

Ulepić kotlety, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dużej patelni. Dobre jako burgery z bułką albo jako regularny obiad z kaszą, surówką i jakimś sosem.






9 komentarzy:

Inspirowane Smakiem pisze...

Szpinak zawsze i wszędzie. :)

joasia pisze...

Jes!!!

joasia pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze...

Czy moglabys podac proporcje skladnikow na te kotleciki?

talita panix pisze...

szpinak rozdrobniny zamrożony 1 opakowanie około 450 g
pół szklanki płatków owsianych
1 cebula średnia
czosnku tyle ile lubisz
1/5 szklanki suchej ciecierzycy (nie jestem pewna; garstka, czyli pół komory elektrycznego młynka do kawy; może być więcej albo mniej, nie ma problemu)

powodzenia!

Anonimowy pisze...

Dziekuje!

clatite pisze...

Zainspirowałaś mnie bo potrzebowałam przemycić szpinak 1,5 roczniakowi z anemią. Dałam mało czosnku za to marchewkę. Przy okazji przemyciłam mielony sezam i słonecznik. Zajadał na potęgę :)

talita panix pisze...

swietnie! oby tak dalej. pozdrawiam cieplo!

clatite pisze...

Pozwoliłam sobie nawet je podlinkować i budzą nie tylko mój zachwyt :) O tu http://morganproject.blogspot.com/2013/02/ziemia-obiecana-i-przemyt.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...