- opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- cebula
- czosnek
- płatki owsiane
- mąka z ciecierzycy
- bułka tarta
- przyprawy
Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. Rozmrozić szpinak i dodać do cebuli, doprawić. Dosypać pół szklanki płatków owsianych i poczekać aż napęcznieją. Mąkę z ciecierzycy robię w domu, mieląc garstkę suchych ziaren w młynku do kawy. Można dosypać bułki tartej, a można zostawić do obtoczenia. Koniecznie dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, sól, sos sojowy - sprawdzać organoleptycznie, czy masa jest smaczna. Wymieszać wszsytko razem, jeśli konsystencja jest za mało lepka, można dodać zwykłej mąki pszennej, ale nie za dużo, bo popsuje smak!
Ulepić kotlety, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dużej patelni. Dobre jako burgery z bułką albo jako regularny obiad z kaszą, surówką i jakimś sosem.
9 komentarzy:
Szpinak zawsze i wszędzie. :)
Jes!!!
Czy moglabys podac proporcje skladnikow na te kotleciki?
szpinak rozdrobniny zamrożony 1 opakowanie około 450 g
pół szklanki płatków owsianych
1 cebula średnia
czosnku tyle ile lubisz
1/5 szklanki suchej ciecierzycy (nie jestem pewna; garstka, czyli pół komory elektrycznego młynka do kawy; może być więcej albo mniej, nie ma problemu)
powodzenia!
Dziekuje!
Zainspirowałaś mnie bo potrzebowałam przemycić szpinak 1,5 roczniakowi z anemią. Dałam mało czosnku za to marchewkę. Przy okazji przemyciłam mielony sezam i słonecznik. Zajadał na potęgę :)
swietnie! oby tak dalej. pozdrawiam cieplo!
Pozwoliłam sobie nawet je podlinkować i budzą nie tylko mój zachwyt :) O tu http://morganproject.blogspot.com/2013/02/ziemia-obiecana-i-przemyt.html
Prześlij komentarz