wtorek, 7 lutego 2012

surówka z buraków



Przepyszna surówka z gotowanych lub pieczonych buraków. Jak zwykle duże pole do improwizacji - dodajemy to, co lubimy. 
  • 4 średnie buraki
  • ocet balsamico
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • oliwa
  • sos sojowy (?)
Buraki gotujemy w osolonej wodzie przez 40-50 min, albo pieczemy w piekarniku zawinięte w folię aluminiową. Studzimy, obieramy ze skóry, zcieramy na tarce. Na zdjęciu potraktowane tarką do kapusty - w cieniutkich plasterkach. Dodajemy przyprawy czyli całą resztę, mieszamy, smakujemy. Czosnek dla chętnych. Najważniejszy jest ocet balsamiczny.


Żeby było ciekawiej można jeszcze wymieszać z kapustą kiszoną albo dodać jakiś orzechów albo prażonych pestek dyni, a na 100% pasuje zielona pietruszka.




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...