czwartek, 23 lutego 2012

zapiekanka 'na winie'


Szczerze mówiąc często przygotowuję coś 'na winie', co polega na tym, że co się nawinie - to do gara. Zapiekanka też jest tego rodzaju. Improwizowany sos 'na winie' wyszedł tak pyszny, że aż córka chwaliła, a wybredna jest.
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 30dkg pieczarek
  • rozmaryn
  • mleko sojowe
Ziemniaki ugnieść z odrobiną mleka i rozmarynem. Cebulę i pieczarki udusić na oleju.

Sos:

  • pół kostki naturalnego tofu
  • przysmażone na oleju przyprawy - curry/masala
  • sos sojowy
  • sok pomidorowy lub warzywny
  • czosnek wedle życzenia

Zmiksować sos. Układać składniki w naczyniu żaroodpornym warstwami: najpierw nalałam trochę sosu, potem ziemniaki, potem pieczarki z cebulą, potem znów ziemniaki, na górę sos. Zapiekać w piekarniku w 180C przez 40 min. 




Poniżej: Maurycy na kolumnie głośnikowej. Doskonały punkt obserwacyjny dla kota.




1 komentarz:

Unknown pisze...

Świetny wygląd! Rumiane, że łojojoj!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...