sobota, 21 kwietnia 2012

tofurnik kokosowy


Tofurnik głównie kokosowy. W niczym nie przypomina sernika, więc jeśli szukasz przepisu na ciasto sernikopodobne - to nie to. Jest inne, równie smaczne.

Zachęcona sukcesem tofurnika z brzoskwiniami zrobiłam kolejne ciasto na bazie tofu. Tamto było dla mnie odrobinę za słodkie, więc poprawiłam przepis. Lubię kokos i orzechy, więc dodałam ile się dało. Miał być bardziej cytrynowy, bo wspominałam wspaniałe ciasto cytrynowe, które jadłam w Berlinie. Rzeczywiście dodałam cytrynę, ale, niestety, jest ledwo wyczuwalna. Pewnie za mało. Blaszka średnicy 18 cm.


spód/kruszonka
  • 1 szklanka mąki (w tym może byc część wiórków koko)
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
  • 3 łyzki oleju
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • mleko roślinne lub woda - kilka łyżek


masa
  • 1 kostka miękkiego tofu
  • 2 super dojrzałe banany (niekoniecznie - może być więcej tofu)
  • 2 łyżki ciemnego cukru (lub więcej - na smak)
  • sok z połowy cytryny
  • 25g wiórków kokosowych (lub na oko)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • garść sparzonych rodzynek
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
Wymieszać składniki na spód, jeśli za suche - dolać mleka sojowego na przykład. Podzielić: 4/5 na spód, 1/5 na kruszonkę na górę. Na górze może być więcej wiórków kokosowych. 

Zmiksować lub dobrze wymieszać składniki masy. Na końcu dodać wiórki, orzechy i rodzynki. Przypiec najpierw spód przez 15 min, potem wylać masę i kruszonkę. 180C/60 min. Studzić powoli

Zauważyłam, że dzięki temu blogowi zaczęłam piec cokolwiek na słodko, bo przedtem zupełnie nie wiedziałam, jak się za to zabrać. Dzięki blogu! :)



2 komentarze:

Ola pisze...

Zrobiłam ten tofurnik z małymi zmianami/dodatkami (zamiast orzechów - migdały, dodatkowo, oprócz rodzynek, żurawina, a na "ser" warstwa jabłek ze słoiczka od babci. Efekt - cudowny, przepyszny!!! :) Dziękuję za ten przepis ;)

talita panix pisze...

jak miło! dzięki za dobre słowa i powodzenia w eksperymentach kulinarnych!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...