wtorek, 28 sierpnia 2012

surówka z surowych buraków


Dwa dni prawdziwych wakacji w Węgajtach na Warmii! Było wszystko - konie, koty, psy, spacery, super jedzenie, ognisko, jeziora i remont kuchni. I piękne, czerwone buraki zebrane własnoręcznie w warzywniku pani sołtysowej wraz z innymi dobrociami - cukinią, porami, pietruszką i marchewką. Nie miałam sumienia ich gotować czy piec, więc oto surowa surówka na surowo :)
  • kilka buraków
  • 3-4 ogórki kiszone lub małosolne
  • pół białej cebuli
  • 2-3 łyżki octu balsamico
  • oliwa
  • sól/pieprz
  • czosnek
  • szczypiorek
Buraki i ogórki zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w jakimś sprytnym urządzeniu ('food processor'). Dodać resztę składników, szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Można też dodać jabłko. Pasowałaby również kapusta kiszona, marchewka, sparzony gorącą wodą por. Proszę próbować!


I jeszcze Vincent wystający zza kompa. Ćwiczy inteligentne spojrzenia pełne zrozumienia.


4 komentarze:

whiness pisze...

Bardzo lubię tę surówkę. :) Pasuje chyba do każdego dania, chociaż przyznam, że często jem ją po prostu solo...

talita panix pisze...

pyszka jest, to prawda :))

Unknown pisze...

Cool!
MD

Joanna Jamróz pisze...

mniammmm wszystko wygląda pysznie:)))
pozdr.,
http://your-naturalhealth.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...