wtorek, 14 lutego 2012

bułeczki czosnkowe



Inspirowane przepisem ze strony moje wypieki. Ostatnio dużo eksperymentuję z drożdżami, a nie chciałam nic słodkiego i zaczęłam szukać w sieci. Oto efekt:

  • 2 szklanki mąki
  • ćwierć kostki drożdży czyli 25g
  • 1/6 szklanki mleka roślinnego
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • szczypta kurkumy
  • 1/4 kostki rozpuszczonej wegańskiej margaryny
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Drożdże ożywić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski, zrobic zagłębienie, wlać drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto z resztą składników, dodając tyle wody, żeby ciasto wyszło odpowiednio sprężyste. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na ok.1.5 godziny, żeby urosło. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180C.




Gdy wyrośnie, podzielić na 12-16 części i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, przykryć ściereczką i pozwolić im jeszcze urosnąć 1/2 godziny. Po tym czasie naciąć je z góry ostrym nożem i w przecięcie włożyć przygotowane wcześniej nadzienie - co wcale nie jest takie proste. I nacinanie i wkładanie nadzienia. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Nadzienie:
  • ok. 8 ząbków czosnku
  • suszone zioła
  • 1/4 kostki miękkiej margaryny
Bułeczki posmarować z wierzchu oliwą lub mlekiem roślinnym i włozyć do nagrzanego do 180C piekarnika na 15 minut. Wychodzą super delikatne i pachnące. Bardzo dobrze smakują z czosnkowo-paprykową oliwą.

Na koniec trochę kota, który nie paczy, bo śpi.



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Hej, swietny blog! i kapitalne przepisy.

Sylwia Stitch pisze...

Bardzo mi się tu podoba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...