sobota, 11 lutego 2012

kapusta duszona /bigos/



Kapusta duszona z dodatkami czyli bigos. Z kiszoną kapustą nawet bardziej bigos. Potrzebny jest duży garnek z pokrywką i mamy doskonałe danie na kilka dni. A do tego z dnia na dzień to danie robi się coraz smaczniejsze.
  • białej kapusty tyle samo co kiszonej kapusty
  • cebula
  • kilka namoczonych wczesniej prawdziwych suszonych grzybów leśnych (lub kilka boczniaków)
  • marchewka
  • pół kartonu pomidorów bez skóry i 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (albo dużo koncentratu)
  • kotlety sojowe "minutki" 
  • olej
  • sól/ pieprz/ kminek/ 
  • trochę przyprawy "Dym" (niekoniecznie)
  • łyżka powideł śliwkowych albo suszone wędzone śliwki



Białą słodką kapustę pokroić drobno i wrzucić do dużego garnka na rozgrzany olej. Mieszać!
Będzie sobie miękła i zmniejszała objętość. Dodać przyprawy + łyżkę powideł lub śliwki (ale niekoniecznie) + koncentrat i pomidory. Przykryć, niech się dusi. Dodać namoczone grzyby albo na  patelni zeszklić cebulę i pokrojone w paski boczniaki. Mogą być pieczarki, wtedy nie trzeba na osobnej patelni. Dorzucić do kapusty. Właściwie po godzinie duszenia i macerowania można już jeść.
A żeby kapusta duszona była bardziej bigosem, trzeba jeszcze dodać obgotowaną przez 5 min w małej ilości wody kapustę kiszoną i wtedy już będzie naprawdę. A następnego dnia  jest naprawdę doskonały. A jeszcze następnego dnia jest jeszcze lepszy. Na samej górze zdjęcie wersji 'bardziej bigos' z kap kisz.
A w wersji 'sama biała duszona kapusta + sos/koncentrat pomidorowy' można dodać czosnek i wtedy wszystko zyskuje jeszcze inny wymiar. Zdjęcia środkowe przedstawiają wersję samej słodkiej duszonej kapusty.



1 komentarz:

punflor pisze...

co one tak paczą?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...