piątek, 3 lutego 2012

krupnik


Krupnik, czyli zupa na kaszy. Dobra na mróz, gęsta, zdrowa.
Baza:

  • woda :)
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • por
  • zioła: tymianek, majeranek
  • po 3 łyżki kaszy gryczanej i pęczaku
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Warzywa kroimy w kosteczkę albo artystyczne słupki. 


Wszytko razem wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Doprawiamy. Kaszę można wrzucić na końcu. A w miedzyczasie wrzucamy to, co znajdziemy w domu, czyli np.

  • 4 pieczarki
  • kilka różyczek brokuła
  • garsteczkę soczewicy
  • kostkę sojową

Ja zamiast kostki sojowej (nie miałam) dodałam takie coś, co można nabyć w sklepach azjatyckich. Czyste białko sojowe, prawie jak 'nasza' kostka albo krajanka. Tak a'propos - jakos ostatnio nie mogę nigdzie jej dostać.

Teraz można wrzucić kasze. Niekoniecznie muszą być takie, jak proponuję, mogą być inne np. mazurska. Gotować, aż będzie dobrze wyglądać. Kasza będzie miękka w 20 minut, ale można wyłączyć ogień wcześniej i poczekać, aż dojdzie. Kasza bardzo puchnie i zupa robi się gęsta. 




2 komentarze:

miszmasz pisze...

Uwielbiam krupnik :) (aż dziw, że do tej pory nie wrzuciłam przepisu na bloga ;) )
Zaintrygowało mnie to czyste białko sojowe (tak poza tematem) :)

talita panix pisze...

Mam wrażenie, że to takie coś jak nasza kostka sojowa, tylko w innym kształcie. Sprawdziłam skład: soja+woda. Kupuję w sklepie azjatyckim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...