Podkład: Agnosy i Regulations z winyla:)
- 2,5 szklanki cukinii
- 1/2 szklanki oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 szklanka brązowego cukru (więcej, jeśli lubisz słodycz)
Pokrojoną cukinię i resztę składników zblendowałam na gładko mikserem.
- 2 szklanki mąki
- 80 g ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
Blaszka 25x30 cm, piekarnik nagrzany do 200 C, 30 minut + termoobieg. Sprawdzać patyczkiem - żeby był lekko wilgotny, ale nie mokry.
Po 30 minutach wyjęłam ciasto z piekarnika i z blachy, żeby wystygło. Łatwo poszło, bo było na papierze do pieczenia. Stygło przez 20 minut. W tym czasie tworzyłam polewę.
Polewa:
- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- opakowanie 'śmietan-fix' Dr. Oetkera
- trochę mleka roślinnego
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej - garnuszek z połamaną czekoladą wstawiłam do większego garnka z wodą na małym ogniu. Wszyztko razem zmiksowałam i posmarowałam lekko wystudzone ciasto. Wygląda na to, że z orzechami na wierzchu byłoby mistrzostwem świata, ale nie miałam orzechów...
*** Prostszy mus/krem do posmarowania góry wymaga dojrzałego awkoado, paru łyżek kakao i mleka roslinnego. Wskazówki tutaj klik
Maurycy ostatnio chorował. Na szczęście już wyzdrowiał, a w czasie rekonwalescencji znalazł sobie doskonałe nowe miejsce do spania. Udało mi się zarejestrować dwie pozycje.
5 komentarzy:
Maurycy jest bombowy :D i ciasto też smakowicie wygląda:)
maurycy jest boski, zgadzam sie! od wczoraj niestety znow sie zle czuje. jedziemy do weta..
Ciasto palce lizać! Nawet z pośpiechu obeszło się bez polewy.. :) pyszności, polecam!:)
myślisz, że jak się da mąkę orkiszową to jak z proporcjami do otrębów?
nie probowalam. mąka orkiszowa jest taka trochę grubsza? jesli tak, to być może trochę mniej otrębów. a może tak samo - będzie po prostu bardziej 'kruche'. daj znać jak wyszło!
Prześlij komentarz