poniedziałek, 26 grudnia 2011

ciecierzyca



Ciecierzyca - krewna bobu i fasoli. Pyszna i do tego łatwo się nią poslugiwać. Namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Podstawowy składnik hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, którą uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Pewnie nie tylko ja :)
Występuje w sklepach spożywczych w puszkach - gotowa do jedzenia, lub na bazarach pod postacią suchą, na wagę. Wolę taką na wagę. Można ją zmielić na mąkę w elektrycznym młynku do kawy i używać jako zamiennika jajek. Kotlety z taką mąką lepiej się 'lepią'.

1 komentarz:

Unknown pisze...

:))) Suuuper! :) Jakiś przepis na hummus? Zrobiłbym mamie po powrocie z Wro, to by się zdziwiła! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...