środa, 28 grudnia 2011

zupa ogórkowa

Po świątecznych wybrykach wskazana jest dobra zupa.

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por mały/pół dużego
  • mały kawałek selera
  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • przyprawy



Marchew, pietruszkę, pora i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, gdzie gotuje się już woda. Doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy trochę oleju.
Albo podsmażamy na oleju pora (można również cebulę) i wrzucamy do zupy.

Kroimy ogórki kiszone w kostkę. Można użyć przecieru ze sklepu w słoiku. Wrzucamy do zupy. Gotujemy, sprawdzamy, czy dobra. Na końcu dodajemy zmiażdżony czosnek. Doprawiamy, jeśli trzeba. Można zabielić śmietaną lub sojowym mlekiem w proszku albo w płynie.
Niestety - nie miałam majeranku..

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...