Ryż, tak jak i inne kasze, gotuje się tak: w ganku rozgrzewamy trochę oleju na dnie, wsypujemy (zmierzony szklanką lub kubkiem!) ryż/kaszę i prażymy chwilę... I jeszcze chwilę... W tzw. międzyczasie wstawiamy wodę w czajniku. I jeśli ryżu/kaszy wsypaliśmy szklankę, to zalewamy go/ją teraz podwójną (2 szklanki) ilością gorącej wody. Tak, żeby od razu się zagotował. Solimy, chwilę gotujemy bez przykrycia, a jak już wchłonie trochę wody, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz do minimum. Całość gotowania trwa 20 min. Nie mieszamy! Po przykryciu pokrywką można starym, babcinym sposobem zawinąć garnek w koc i schować pod poduszki i kołdry, żeby sobie ryż czy kasza spokojnie 'doszła'. I ona sobie spokojnie dojdzie i będzie gorąca, sypka i pyszna. Tylko pokrywka i garnek muszą byc do siebie dopasowane, bo w przeciwnym razie może się wszystko wylać do łóżka i wtedy lipa...
Do gotowania ryżu dodałam szczyptę kurkumy dla koloru.
- ryż
- olej
- kurkuma
- sól
- 1/4 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- tofu naturalne
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Kiedy ryż albo kasza będą sobie dochodzić pod kocem albo na malutkim gazie, trzeba umyć i pokroić pieczarki. Drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na oleju w garnku lub rondlu. Kiedy będzie już szklisto-złota, dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć, delikatnie pomieszać od czasu do czasu, przykryć i dusić, aż pieczarki zciemnieją i puszczą sok.
Obok na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę tofu z odrobiną sosu sojowego i pieprzu (czosnku?).
4 komentarze:
Fajny patent na gotowanie ryżu, w domu ino woda, wypróbuję przy jakieś najbliższej okazji :)
MD
Na samej wodzie się nie ugotuje, potrzebny jest jakiś system grzewczy.
Jeszcze raz: trzeba zalać wrzątkiem albo wsypać do wrzątku, posolić, chwilę pogotować, przykryć pokrywką i schować 'pod pierzynę'. Proporcje 2:1 (woda:kasza)
Ugotowałem dziś, +/- wedle tego patentu, suuuuper :)
A "ino woda" - no w sensie, że żadnego prazenia nie uskutecznia się łó mnie :)
Dewot
no, tak. przekaz nieczytelny. myślałam, że chcesz zalać wodą i poczekać na samoistne gotowanie :))))
Prześlij komentarz